Klädsel / Sjömanskap

För de allra flesta är båtlivet synonymt med varma och soliga sommardagar då badkläder och en t-shirt är allt som krävs. Men inget hindrar färd till sjöss i helt andra väderförhållanden bara man har rätt klädsel!

"Det finns inget dåligt väder; bara dåliga kläder" har alla nog hört någon gång. Och det stämmer väl till viss del i alla fall. Med rätt kläder blir de flesta väder båtväder!

Den grundläggande principen är varma och torra kläder med ett yttre lager som står emot vatten och vind. Med en mössa minskas drastiskt den värmeutstrålningen man har ifrån huvudet. Handskar eller vantar håller händerna varme. Ett par vattentäta handskar gör att man kan arbeta även vid sämre väder utan att i onödan kyla ner händerna.

Det yttre lagret är ofta ett regnställ/sjöställ/seglarställ som står emot stänk, regn och vind. Det kan också vara någon form av överlevnadsoverall om det är kallt.

Surfare, paddlare, jolleseglare...


Torrdräkt []

Vid vattentemperaturer över 15 grader räcker normalt våtdräkt om man hamnar i vattnet och man ska bibehålla kroppstemperaturen. Vid vattentemperaturer under 15 grader krävs en torrdräkt för att risken mot nedkylning ska hållas rimligt låg. Detta särskilt om man själv ska kunna rädda sig eller bistå till sin egen räddning upp ur vattnet igen.

Fördjupning

"Sjöställ"


Sjöställ [Helly Hansen]

Många som färdas i båt i annan än mycket fint väder skaffar sig ett så kallat "sjöställ". Det är en jacka och ett par byxor som är vattentäta och väl anpassade för båtliv. De är ofta lite förstärkta på slitytor, har fleece där det annars kan skava mot huden och en integrerad huva som kan spännas åt lite för att inte blåsa av.

Instuderingsfrågor

  1. Det är cirka 10 grader varmt i vattnet och du ska paddla kajak i några timmar. Vilken klädsel är nödvändig att ha då?

Facit

  1. Torrdräkt.

Taggar

  1. kajak


Gå till nästa avsnitt.

Forarintyg.se: Läs mer om användarvillkoren och upphovsrätt i avsnittet Introduktion / Upphovsrätt.Subject:

Här kan du rapportera när du anser att något på aktuell sida behöver rättas, ändras, kompletteras eller tas bort.


Förarintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s Förarintyg. | KoyMa Utsjöskepparintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s intyg för långfärdssegling - Utsjöskepparintyg. | KoyMa Astronomisk Navigation - Ett komplett utbildningsmaterial för Astronomisk Navigation.  | KoyMa