Sjökortet

Ett av övningssjökorten för förarintyg.
Sjökort

Detta kapitel förutsätter till stora delar att ett av övningssjökorten används parallellt med utbildningsmaterialet för att se sjökortet "på riktigt".

Ett sjökort är en karta som används då man färdas till sjöss. Sjökort tryckta på papper är det "klassiska" sjökortet. Idag används allt mer elektroniska sjökort som visas på en bildskärm på en navigator.

Sjökortet innehåller bland annat information om land, grund, vattendjup, sjömärken, farleder och fyrar. Utan ett sjökort med ombord är det direkt oansvarigt att färdas till sjöss utan mycket stor lokalkännedom. Risken för att man kör vilse eller kör på grund är mycket stor och det kan vara direkt farligt och kräva insatser i form av sjöräddning.

I detta kapitel lär du dig vilken information som finns på sjökort, hur ett sjökort är uppbyggt, vilka typer av sjökort som finns och hur tillförlitliga de är.

Avsnitt i detta kapitel


Gå till första avsnittet.

Forarintyg.se: Läs mer om användarvillkoren och upphovsrätt i avsnittet Introduktion / Upphovsrätt.Subject:

Här kan du rapportera när du anser att något på aktuell sida behöver rättas, ändras, kompletteras eller tas bort.


Förarintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s Förarintyg. | KoyMa Utsjöskepparintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s intyg för långfärdssegling - Utsjöskepparintyg. | KoyMa Astronomisk Navigation - Ett komplett utbildningsmaterial för Astronomisk Navigation.  | KoyMa