Sjökort är användbara för att hitta från en plats till en annan plats. För att få mer detaljerad information om hur det ser ut och vad som finns på alla dessa platser är man normalt hänvisad till olika former av hamnbeskrivningar. I sådana hamnbeskrivningar finns ofta redovisat bland annat;
Utbudet är stort och i många fall finns hamnbeskrivningarna idag även som appar av olika slag. Nedan ges några exempel på de mer kända och mest användbara hamnbeskrivningarna.
Företaget Gästhamnsguiden ger varje år ut en tryckt guide med uppdaterad information om alla gästhamnar i Sverige. Boken distribueras gratis till alla medlemmar i Svenska Kryssarklubben och är gratis on-line via deras hemsida.
|
I Svenska Kryssarklubbens (SXK) olika publikationer får man tillgång till bland annat mycket detaljerade sjömätta flygfoton av upp till flera hundra naturhamnar. I dessa publikationer är också redovisat alla platser där SXK har satt bergdub för att underlätta förtöjningen i naturhamnarna. Publikationerna finns för olika användning, kuststräckor och i olika omfattning. De kan köpas av Svenska Kryssarklubben samt i båttillbehörsbutiker och hos välsorterade bokhandlare. De har även en app med alla naturhamnar på Västkusten man kan prenumerera på.
|
Hamnguiden omfattar ett antal böcker. Tillsammans omfattar böckerna de flesta gästhamnar och många naturhamnar för nära nog hela Skandinavien. Böckerna säljs av alla bokhandlare som har marin litteratur. Hamnguiden finns också som en on-line tjänst via ett abonnemang.
|
Beroende på typ av båt, båtens storlek och vilka intressen man har kan skeppsbiblioteket fyllas med exempelvis;
Vid segling till våra grannländer finns ett antal fria och kommersiella publikationer med tips och råd om gäst- och naturhamnar. Publikationerna nedan är fria och webbaserade;
Alla gästhamnar i Danmark har gått samman och samlat all information om sina hamnar, aktiviteter och mycket mer på en gemensam hemsida.
|
Norskhavneguide.no är ett så kallat crowdsourcing projekt där alla som vill kan lägga till en gästhamn eller naturhamn med en beskrivning. Idag finns de allra flesta hamnar i Norge med i projektet som är fritt tillgängligt på deras hemsida.
|
Hemsidan Finska Gästhamnar omfattar många gäst- och naturhamnar i Finland i och kring Åland.
|
Forarintyg.se: Läs mer om användarvillkoren och upphovsrätt i avsnittet Introduktion / Upphovsrätt.