Logg / Navigationsinstrument

Loggen är ett instrument som mäter distans. Vet man hur långt man har färdats under en känd tid kan man räkna ut sin fart. Därmed så kan nästan alla loggar visa både distans och fart.

Principen


Loggivare [Raymarine]

Den vanligaste modellen av logg på en fritidsbåt bygger på ett litet skovelhjul som sitter på loggens givare. Skovelhjulet tvingas av vattnet som strömmar under skrovet att snurra runt då båten gör fart genom vattnet. Desto högre fart desto snabbare roterar skovelhjulet.

I bladen på skovelhjulet sitter små magneter som detekteras av givaren då de passerar förbi. Det är inte helt ovanligt att det kommer skräp eller växer havstulpaner i loggens givare som då förhindrar skovelhjulet att snurra. Då visas farten 0 knop oavsett hur fort man kör. Denna givare går i de flesta fall att ta loss från insidan av båten och ersättas med en "blindplugg" då givaren görs rent. Vid skiftet till blindpluggen strömmar det in vatten genom givarens fäste.

Logginstrument


Logginstrument [Raymarine]

Loggivaren skickar information om antal varv skovelhjulet har snurrat till ett instrument som räknar om detta till en distans och till en fart och presenterar detta. Den fart som då presenteras är fart genom vattnet och distansen är distansen genom vattnet.

Anta att vi har medström där vi kör. Strömmen kommer då att göra att farten ökar över grund. Detta kan loggen inte mäta. För att få fart över grund används normalt en navigator. Skillnaden mellan fart över grund och fart genom vattnet ger en indikation på hur mycket ström det är. Logginstrument kan ofta även visa djup, fart och i mer avancerade instrument all annan navigationsdata.

Fördjupning

Kalibrering

Har man köpt en ny logg/loggivare så behöver den ofta kalibreras för att visa rätt fart.

Spottlog

Om man spottar eller slänger i något som flyter (men inte förstör naturen) som en bit hushållspapper längst förut och mäter tiden i sekunder det tar tills föremålet passerar aktern kan man räkna ut båtens fart.

2 x Båtens längd i meter  Båtens
------------------------ = fart i
   Tid i sekunder    knop

Denna metod har använts under många århundraden och kallas för "spottlog".

Släplogg

Släploggen är ett instrument som räknar hur många varv en propeller i änden på en lina har roterat. Utifrån antal varv kan den seglade distansen visas på instrumentet. Denna typ av logg användes fram tills de elektroniska loggarna utvecklades.

Instuderingsfrågor

 1. Vilka två värden brukar en logg alltid minst kunna visa?
 2. Om loggen slutar fungera vad är det första man då ska kontrollera?
 3. "Vilken" fart visar loggen?

Facit

 1. Fart och distans.
 2. Om det har fastnat skräp/tång/havstulpaner i skovelhjulet på givaren.
 3. Fart genom vattnet.


Gå till nästa avsnitt.

Forarintyg.se: Läs mer om användarvillkoren och upphovsrätt i avsnittet Introduktion / Upphovsrätt.Subject:

Här kan du rapportera när du anser att något på aktuell sida behöver rättas, ändras, kompletteras eller tas bort.


Förarintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s Förarintyg. | KoyMa Utsjöskepparintyg - Ett komplett utbildningsmaterial för NFB:s intyg för långfärdssegling - Utsjöskepparintyg. | KoyMa Astronomisk Navigation - Ett komplett utbildningsmaterial för Astronomisk Navigation. | KoyMa